Troškovi štampanja u boji: 6 saveta za njihovo smanjenje - Ofika postpaid usluge štampanja
iznajmite stampac

 

 

Implementacija dobre politike štampe je nešto što mnogim kancelarijama ne uspeva. Nedostatak ovakvog nadzora može dovesti do velikog gubitka tonera, papira kao i profita. Nedostatak politike štampe omogućava bilo kome u vašoj organizaciji da štampa bilo šta, u svakom trenutku, što zaista može uticati na povećanje troškova. Uspostavljanje politike može pomoći u smanjenju ovih troškova i poboljšanju vaših rezultata.

Ako razmišljate o pooštravanju pravila za štampanje na vašem radnom mestu, evo šest saveta koji mogu biti od pomoći:

  1. Uspostavite politiku štampanja
  2. Podesite podrazumevane vrednosti na upravljačkim programima za štampanje
  3. Razmislite o Programu upravljane štampe
  4. Češće štampajte crno-belo
  5. Budite selektivni u pogledu onoga što štampate
  6. Štampajte u boji na “odgovrajućem” štampaču u boji

 Postavljanje politike štampanja

Politika štampanja je lista pravila koja se postavlja da bi zaposleni mogli da ih prate. Mogu postojati posebna pravila za različita odeljenja, u zavisno od njihovih potreba za štampanjem. Pravila štampanja mogu ograničiti stvari kao što je štampanje u boji i primeniti dvostrano štampanje da bi se smanjili troškovi. Obično, čak i pominjanje postojanja politike štampe će pomoći da se štampanje na radnom mestu smanji čak i do 10%.

Podesite podrazumevane postavke na upravljačkim programima za štampanje

Ovo je brzo i jednostavno rešenje kako biste osigurali da su svi otisci dvostrani i / ili crno-beli. Moguće je implementirati različite postavke kako bi i ostale funkcije bile takođe “po default-u” na vašem štampaču. Na primer, smanjenje veličine margina na dokumentima koje štampate, može uticati na to koliko ćete potrošiti na štampanje. Imajte na umu da većina štampača ima podrazumevane postavke koje podstiču upotrebu potrošnog materijala, tako da morate odvojiti vreme i proveriti korisničke postavke na uređaju, u vašoj kancelariji.

Razmislite o upravljanom programu za štampanje

Dobar program za upravljanje štampanjem se razlikuje od politike štampanja jer dodaje prednosti tehnologije za pravilno upravljanje sredstvima i aktivnostima vezanim za štampu. Krajnji korisnici takođe uživaju u proaktivnom snabdevanju i ispunjavanju usluga, umesto da naručuju toner ili pozivaju servis onda kada je za to već prekasno. Program upravljanog štampanja dokazao je da bitno štedi kompaniji novac i vreme. Ovaj program takođe može pomoći vašoj kancelariji da smanji otpad i može mnogo da vam pomogne da postignete svoje ekološke ciljeve sa zelenom strategijom štampanja.

Koristite češće štampanje u crno-beloj boji

Štampanje u boji je luksuz koji mnogim odeljenjima zaista nije potreban. Mnogi klijenti ni ne očekuju da dokumenta budu odštampana u boji. Pametniji izbor je da koristite crno-belu štampu za interne dokumente a da kolor štampanje koristite štedljivo i samo tamo gde je to neophodno- da bi se na primer poboljšao otisak štampe nekog dokumenta za klijenta. Ušteda je značajna jer crno-beli otisci zahtevaju samo jedan kertridž, dok štampači u boji zahtevaju četiri različita tonera za kombinovanje da bi se dobila slika.

Budite selektivni u tome šta štampate

Jedan od najjednostavnijih načina na koji možete da uštedite na štampanju, posebno ako planirate da štampate u boji, jeste da razmotrite da li je fizička kopija dokumenta apsolutno neophodna i ovaj proces traje par sekundi. Naročito ako delite datoteke preko e-maila ili putem servisa za komunikaciju u Cloud-u, onda verovatno nema potrebe da štampate dokument. Međutim, ukoliko imate naviku da pritisnete “Ctrl + P” svaki put kada želite da sačuvate neki dokument, razmislite o korišćenju funkcije “Print to PDF”. Jer, tada možete da sačuvate dokument u bezbednijem i deljivom formatu koji sprečava druge da ga promene. Slično tome, kada štampate dokumente sa interneta, kao što je određena odredišna stranica neke kompanije, svakako obratite pažnju na to koliko će stranica na kraju ispasti i izaberite samo one koje vam trebaju.

Štampajte  na “odgovarajućem” štampaču u boji

Kaže se da se kancelarijski štampači ne razlikuju od automobila u smislu potrošnje goriva, odnosno boje. Boja štampanja na malim inkjet štampačima je možda najskuplja, jer cena po stranici je obično manja što je veći štampač. Usmeravanje volumena štampanja u boji na najštedljiviji štampač u boji može itekako smanjiti troškove po stranici.

Koristeći prednosti ovih šest jednostavnih saveta, daleko ćete smanjiti količinu otpada u štampi, smanjiti troškove štampanja i učiniti vašu kancelariju mnogo “zelenijom”.

Za dodatne savete i konsultacije, stoji Vam na raspolaganju stučan tim firme Ofika Group.