Najbolje aplikacije za štampanje za Android uređaje - Ofika postpaid usluge štampanja

 

Danas se sve više pojavljuje potreba da sa svog mobilnog aparata odnosno Android pametnog telefona ili tableta odštampate neki dokument na obližnjem štampaču i da pri tom ne morate da se vraćate u svoju kancelariju ili da to činite sa nekog kompjutera. Na primer, poslovnom partneru koji je upravo doputovao, je možda potrebna štampana kopija prezentacije neposredno pre odlaska na sastanak, ili će neko možda morati da odštampa avionsku boarding kartu ili kartu za neki događaj kada je udaljen od laptopa. Srećom, ova radnja je relativna laka a evo kako se i radi.

Google Cloud štampanje: za štampanje sa Google aplikacije (Cloud Print)

Postoji mnogo besplatnih Android aplikacija za štampanje, a jedna odlična opcija je Googleov Cloud alat za štampanje. Bez potrebe da koristi direktnu Wi-Fi ili Bluetooth vezu sa štampačem, Cloud štampanje omogućava korisnicima da se povežu sa bilo kojim štampačem koji je kompatibilan sa Google Cloud-om. U zavisnosti od uređaja, Cloud Print je ili ugrađen u operativni sistem vašeg pametnog telefona ili tableta ili je dostupan kao aplikacija koju preuzimate. Cloud Print danas dolazi sa većinom Android uređaja.

Bežično štampanje je automatski dostupno na novijim štampačima i Google nudi listu kompatibilnih modela dok starije “klasične” štampače korisnici mogu ručno da dodaju. Međutim, postoje ograničenja, jer je štampanje dostupno samo iz Google aplikacija, uključujući Chrome, Document i Gmail.

Cloud Print nudi standardne opcije štampanja, što podrazumeva veličinu papira, obostrano štampanje, štampanje samo izabranih stranica i još mnogo toga. Korisnici mogu da dele svoj štampač sa pouzdanim korisnicima, prijateljima i porodicom.

Besplatne aplikacije za štampanje za Android: za štampanje iz bilo koje aplikacije

Za štampanje iz aplikacija koje nisu Google-ove, Starprint je dobra alternativa koja štampa iz Word-a, Excel-a i većine mobilnih aplikacija. Korisnici mogu da štampaju preko Wi-Fi-a, Bluetooth-a i USB-a, a aplikacija je kompatibilna sa većinom modela štampača. Za štampanje preko USB-a potreban je poseban “pokretni USB”( on-the-go -OTG) kabl, koji omogućava da vaš pametni telefon ili tablet radi kao host tako da se može priključiti na štampač.

Na primer, HP štampači poseduju aplikaciju ePrint koja je kompatibilna sa hiljadama HP lokacija za javno štampanje u hotelima, zajedničkom kancelarijskom prostoru, aerodromskim kioscima i VIP salama. Može da štampa preko Wi-Fi ili NFC.

Druga alternativa je PrinterOn, koja vas povezuje sa kompatibilnim štampačima na javnim lokacijama u vašem području, kao što su aerodromi, hoteli i apoteke. Štampači koji poseduju PrinterOn opciju imaju jedinstvenu e-mail adresu, tako da možete da prosledite e-mail direktno štampaču. Da biste pronašli kompatibilne štampače u vašoj blizini možete koristiti uslugu lociranja međutim kompanija može da dâ obaveštenje da neki štampači koji se pojavljuju u rezultatima pretrage možda nisu javno dostupni. Na primer, štampač u obližnjem hotelu može biti dostupan samo gostima.

Kako štampati sa Android telefona

Nakon preuzimanja željene aplikacije za štampanje, morate je povezati sa štampačem. U većini slučajeva, aplikacija će otkriti kompatibilne štampače koji su na istoj Wi-Fi mreži ili ćete morati da dodate štampač ručno. Većina aplikacija ima funkciju pregleda kao i opcije veličine papira.

Aplikacije za štampanje takođe imaju opciju “red za štampanje”, tako da možete da vidite šta se štampa ili ako ima bilo kakvih problema daje obaveštenje, kao što su nedostatak papira ili upozorenje na nizak sadržaj tonera.

Mnoge od ovih aplikacija zahtevaju Wi-Fi vezu. Ako ste off line, odnosno, izvan mreže, imate opciju štampanja u PDF-u da biste sačuvali web stranicu ili dokument za kasnije; u opcijama štampača potražite “print to PDF”. Čuvanje u PDF-u je takođe zgodno za izradu dokumenata zasnovanih na Cloud-u koji su dostupni van mreže.